Vredesambassadeurs
Sinds 2021 kent stad Sint-Niklaas jaarlijks de Vredesprijs toe aan een organisatie, vereniging of persoon die zich onderscheidt op het vlak van solidariteit, verdraagzaamheid, non-discriminatie, respect en geweldloosheid. Als laureaten van de afgelopen 3 jaar, Nelly Maes (2021), Philip De Klerck (2022) en Jozef Hertsens (2023) bundelen we met 'In vredesnaam, praat!' onze krachten. We roepen jullie op om 'praten' als goed voornemen te nemen voor 2024. We geloven dat we om goed samen te leven, met elkaar moeten blijven spreken. Vrede klinkt misschien zwaar, maar het begint bij elk van ons.
Ontwapenend denken
We kunnen er niet om heen. Het onbehagen stijgt. We kruipen over generaties heen, alsmaar meer in onze schulp, voelen ons eenzaam, overbodig en onbegrepen door de ander. Tegelijkertijd worden we dagelijks overspoeld door tientallen berichten rond racisme, extremisme, bereidheid tot geweld, onverdraagzaamheid en oorlog. Via welk kanaal dan ook. Polariserende berichten die verschillen tussen mensen als basis nemen: gelukkig worden we er niet van.
In zijn recente essay brengt auteur Stefan Hertmans, onder andere bekend van zijn bekroonde roman 'Oorlog en terpentijn' , een verhaal over 'ontwapenend denken'. In plaats van te vertrekken van de verschillen, roept hij mensen op om op zoek te gaan naar overeenkomsten met de 'Ander', hoe klein die soms ook zijn. Inspiratie voor ons drie om in ons Sint-Niklaas een golf van verdraagzaamheid te laten waaien komende eindejaarsperiode.
"Ontwapenend denken is niet alleen nodig in Gaza of Oekraïne. Het is een overtuiging die we dagelijks zélf kunnen toepassen. Woorden kunnen conflicten veroorzaken, maar ook conflicten oplossen. Laat ons in onze stad vooral uitgaan van dat laatste. Ook al is de grote massa zich er niet bewust van, met de Vredesfeesten, Villa Pace, ontwikkelingssamenwerkingen, het diversiteitsprogramma 'iedereen mee', etc. heeft Sint-Niklaas een vredestraditie. Die willen we als ambassadeurs in ere houden, mee uitdragen en zelfs versterken."